Hesten har en lang tradition for at opføre absurde klassikere, herunder skuespil af Beckett, Ionesco og Pinter, samt nyere dansk og svensk dramatik.
Det absurde teater taler til nogle andre dele af vores bevidsthed, end f.eks. den type teater, der forsøger at afbilde verden, som den ser ud ‘objektivt’, 1:1. Ofte skal virkeligheden vrides en smule før at den går op for os. Det absurde teater kan det særlige, at det skildrer virkeligheden – ikke som den ser ud, men som den føles! Det er ofte både morsomt, tragisk og svært af ryste af sig.
En sæson på Hesten består som oftest af et par egenproduktioner (Hestespil) og en række gæstespil. Hertil kommer andre typer af arrangementer, herunder storytelling, koncerter, ‘HjerneKassen’-foredragsrække ved hjerneforsker Peter Lund Madsen, readings m.v.
FRA TEATERCHEFEN
Lad kaos rase og loftet briste.
Overliggeren kan og skal hæves, så tanker og bevægelser kan få vinger.
Alle er velkomne, også dem der mener det modsatte.
Lad os diskutere det! Lad os skændes om det! Lad os blive enige og uenige om det!
I sandhed: Velkommen til Teatret ved Sorte Hest.
Kærlig hilsen fra Maria Vinterberg
TEATRET VED SORTE HEST er et af Københavns ældste intimteatre. Det blev grundlagt i 1978 af skuespillerne Brigitte Kolerus og Michael Lindvad, samt scenografen Ves Harper og har op gennem 1980’erne og 1990’erne været kendt som et progressivt teater. Her er udklækket mange af de skuespillere og andre teaterfolk, som har præget dansk teater, film og TV i de seneste årtier.
Teatret fik i 1992 status som egnsteater og i 1996 som lille storbyteater i Københavns Kommune. Det er desuden en del af scenen.dk og teaterbilletter.dk
Teatret fik i 2021 status som venskabsteater for FGU Vestegnen, afd. Brøndby – læs mere her
BESTYRELSE
Maria Muniz Auken, advokat
Anette Støvelbæk, skuespiller
Jens Thomas Levin, advokat
Peter Normann, direktør
TEATRETS LEDELSE GENNEM TIDEN
1978 – 1988 : Brigitte Kolerus, Michael Lindvad og Ves Harper
1988 – 1994 : Brigitte Kolerus, Maria Stenz
1994 – 2001 : Brigitte Kolerus, Maria Stenz, Mickey Pheiffer
2001 – 2002 : Maria Stenz, Mickey Pheiffer
2002 – 2011 : Maria Stenz
2011 – 2011 : Maria Stenz, Maria Vinterberg
2012 – nu : Maria Vinterberg
SAMARBEJDSPARTNERE
& SPONSORER
OMRÅDETS OG
BYGNINGENS HISTORIE
Teatret ligger i den del af Vesterbro, der kendes som Sorte Hest-området. De fire heste (grøn, hvid, gul og sort) var landevejskroer, som var placerede på Vestre Landevej (det nuværende Vesterbrogade), der ledte ind til Vesterport. Her kunne bønder, som ikke nåede inden for byportene, inden disse lukkede ved solnedgang, overnatte i sikkerhed. Sorte Hest (det nuværende Vesterbrogade 148 – bydelens ældste bygning) har været gjæstgiveri siden 1600-tallet under navnet Den Gyldne Løve. I 1771 blev det opført som landevejskro, og i 1800-tallet fungerede i en årrække også som en slags smugkro, idet den ikke havde kongelig bevilling. I 1825 omtales den for første gang som ”Kongelig Privilegeret Gjæstgivergård”.
Overfor Sorte hest lå galgebakken på Vester Fælled (det nuværende Amerikavej). Det var her at greverne Struensee og Brandt blev udstillet på hjul og stejle efter henrettelserne i 1772. Gjæstgiveriet servicerede rejsende på vej ind og ud af København til langt op i 1900-tallet. I dag er gjæstgiveriet et konditori under samme navn.
Den bygning, hvori Teatret ved Sorte Hest ligger, er oprindeligt en gammel lagerbygning med tilhørende vognport og tjener-bolig for de tjenestefolk, som arbejdede i den berømte Hintzes Villa, hvor fabrikant Hintze boede og efter sigende afholdte vilde fester med dansepigerne fra det gamle Scala. Senere blev villaen omdannet til Mekanisk Museum. I begyndelsen af 1980’erne stod huset tomt. I 1986 flyttede den danske BZ-bevægelse ind og gjorde bygningen til deres hovedkvarter, hvor de også åbnede ”Café Morgenstjerne”. Det lykkedes politiet at rydde bygningen efter voldsomme gadekampe d. 2. feb. 1990. I de fire år, hvor BZ’erne boede i Hintzes Villa kom teatret ufrivilligt på mellemhånd, idet det var placeret midt i begivenhederne. I dag er bygningerne i Sorte Hest-området ejet af andelsboligforeninger, og Hintzes Villa er i dag lejet ud til erhvervslejemål. Området omkring Sorte Hest er af Foreningen til Hovedstadens forskønnelse blevet præmieret for en smuk og nænsom renovering, uden at der er gjort vold på det historiske særpræg. Stedet fremstår som et smukt boligområde, med teatret som en vigtig del.